Terminologia

TERAPIA OTYŁOŚCI

Otyłość kliniczna jest niezakaźną chorobą metaboliczną, stanem patologicznym o zasięgu pandemicznym. Charakteryzuje się zaburzeniami układu endokrynnego (hormonalnego), w tym mechanizmów regulacji tkanki tłuszczowej, co prowadzi do zwiększonego ryzyka wielu poważnych problemów zdrowotnych, takich jak: choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2, nadciśnienie tętnicze, choroby zwyrodnieniowe stawów i inne schorzenia. Terapia otyłości, to zespół strategii mających na celu przywrócenie homeostazy energetycznej organizmu, czego efektem jest poprawa zdrowia metabolicznego, poprzez m. in. redukcję nadmiernego nagromadzenia białej tkanki tłuszczowej (szczególnie wisceralnej) w organizmie.

Terapia otyłości zazwyczaj wymaga wielowymiarowego i interdyscyplinarnego podejścia, uwzględniającego zmiany w stylu życia (m. in. nawyki żywieniowe, aktywność fizyczna) oraz w niektórych przypadkach, wsparcie farmakologiczne i/lub chirurgiczne. Oto kilka głównych elementów leczenia otyłości:

  1. Zmiana stylu życia: najważniejszy element w procesie terapii nadwagi i otyłości. Obejmuje racjonalny i zbilansowany model żywieniowy, unikanie wysoko przetworzonych produktów spożywczych, wysoko kalorycznych i nisko odżywczych przekąsek, napojów o wysokiej zawartości różnych form cukru i związków chemicznych, kontrolę spożywania używek, ale również wdrożenie regularnego wysiłku fizycznego, zoptymalizowanie cyklu sen-czuwanie (rytm dobowy), wypracowanie strategii radzenia sobie ze stresem etc.
  2. Edukacja żywieniowa: Przyswojenie teoretyczno-praktycznych informacji dot. żywienia człowieka i pokrewnych dyscyplin, nauka zdrowych nawyków żywieniowych, np. rozpoznawanie porcji i składników odżywczych, identyfikacja potrzeb kalorycznych w celu optymalizacji masy, składu ciała oraz wielu innych parametrów zdrowia.
  3. Aktywność fizyczna: Regularne wykonywanie różnych form aktywności fizycznej, dostosowanych do indywidualnych możliwości klienta/pacjenta, takich jak trening aerobowy (tlenowy), trening anaerobowy (beztlenowy), trening siłowy i wiele innych wariantów wysiłku fizycznego, które usprawniają funkcje metaboliczne organizmu.
  4. Farmakoterapia: W przypadku klientów/pacjentów opornych na zmiany stylu życia i/lub będących na bardzo zaawansowanym etapie choroby, lekarz może zdecydować o zastosowaniu środków farmakologicznych (leków), które m. in. wspomagają kontrolę apetytu lub redukują wchłanianie tłuszczu.
  5. Chirurgia bariatryczna: W skrajnych przypadkach otyłości, kiedy inne metody nie przynoszą rezultatów, mogą być rozważane chirurgiczne procedury mające na celu zmniejszenie wielkości żołądka lub zmianę sposobu wchłaniania składników odżywczych.

Ważne jest, aby proces terapeutyczny u klientów/pacjentów z nadwagą lub otyłością był prowadzony pod nadzorem lekarza, dietetyka i/lub specjalisty ds. żywienia, ponieważ każdy przypadek zaburzeń masy i składu ciała jest inny i wymaga indywidualnego podejścia.

HATHA YOGA

Hatha joga to jedna z tradycyjnych form jogi, która koncentruje się na połączeniu asan (pozycji ciała), pranayamy (kontroli oddechu) i medytacji. Słowo „hatha” pochodzi z sanskrytu i oznacza dosłownie „siłę” (ha) i „harmonię” (tha). Ta forma jogi jest szeroko praktykowana na całym świecie i skupia się na równoważeniu ciała, umysłu i ducha.

Hatha joga składa się z różnych asan, które są fizycznymi pozycjami, wykonywanymi w celu wzmocnienia różnych elementów ciała, poprawy elastyczności i układu równowagi. Poprzez praktykę asan, osoba uczestnicząca w hatha jodze może zwiększyć świadomość ciała i rozwijać zdolność do koncentracji. Asany w hatha jodze są wykonywane stopniowo i z kontrolą oddechu, co pomaga uspokoić umysł i rozluźnić ciało.

Pranayama, czyli kontrola oddechu, jest również ważnym elementem hatha jogi. Poprzez różne techniki oddechowe, praktykujący może regulować przepływ energii w ciele i wpływać na stan umysłu. Poprawa kontroli oddechu może przynieść wiele korzyści, takich jak redukcja stresu, zwiększenie energii i poprawa ogólnego samopoczucia.

Medytacja jest kolejnym kluczowym elementem hatha jogi. Poprzez praktykę medytacji, osoba uczestnicząca w hatha jodze może uspokoić umysł, osiągnąć wewnętrzną równowagę i rozwijać duchową świadomość.

Hatha joga jest dostępna dla osób o różnym stopniu zaawansowania i może być dostosowana do indywidualnych potrzeb i możliwości. Praktyka hatha jogi może przynieść wiele korzyści, takich jak poprawa kondycji fizycznej, redukcja stresu, zwiększenie elastyczności, uspokojenie umysłu i rozwój duchowy.

DIETETYKA I ŻYWIENIE

Dietetyka i żywienie są dziedzinami nauki i praktyki, które zajmują się badaniem i zrozumieniem związku między żywnością a zdrowiem oraz opracowywaniem zaleceń żywieniowych, które promują zdrowie psychofizyczne i odpowiedni stan odżywienia.

Dietetyka to nauka o żywności, wartości odżywczej, procesach metabolicznych w organizmie oraz związkach między żywnością a zdrowiem. Dietetycy są wyszkoleni w zakresie oceny i planowania odpowiedniej diety dla różnych grup ludzi, takich jak osoby z nadwagą, otyłością, cukrzycą, alergiami pokarmowymi, a także sportowcy, osoby starsze i dzieci. Dietetycy mogą pracować zarówno na poziomie indywidualnym, jak i zbiorowym, prowadząc poradnictwo żywieniowe, edukację, tworząc plany żywieniowe i oceniając skład diety.

Żywienie odnosi się do spożywania i przyswajania substancji odżywczych przez organizm. Odpowiednie żywienie jest istotne dla utrzymania zdrowia metabolicznego, prawidłowego wzrostu i rozwoju oraz zapobiegania procesom chorobowym. Wpływ żywienia na różne parametry zdrowia jest intensywnie badany, a zalecenia żywieniowe bazują na dowodach naukowych. W ogólnym zarysie, kluczowe składniki odżywcze, które są niezbędne dla organizmu, to węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały i woda. Odpowiednia równowaga tych składników jest krytycznie istotna w kontekście realizacji zdrowej diety.

Dietetyka i żywienie stanowią fundament w promowaniu zdrowego stylu życia, a szczególnie w profilaktyce i dietoterapii wielu jednostek chorobowych. W ramach edukacji, planowania odpowiedniej diety i świadczenia profesjonalnego poradnictwa dietetycznego, dietetycy i specjaliści ds. żywienia pomagają klientom/pacjentom osiągnąć i utrzymać odpowiednią masę i skład ciała, zmniejszyć ryzyko chorób dietozależnych, takich jak np. choroby układu sercowo-naczyniowego, otyłość, cukrzyca typu 2, oraz dostarczyć niezbędne składniki odżywcze, które wspierają ogólne zdrowie psychofizyczne.

Co oznacza Dr Bor?

Przedrostek „Dr” odnosi się do stopni naukowych doktora „właścicieli” firmy, a „Bor” jest skrótem od nazwiska „Boraczyński”.

Skontaktuj się z nami

Skorzystaj z naszego formularza kontaktowego
Napisz do nas
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram